Loading...
Azbesztmentes Városliget petíció 2018-09-21T16:49:11+00:00

Írd alá a petíciót!

Azbesztmentes Városligetet!

Fejezd ki te is aláírásoddal azon követelésedet, hogy a budapesti emberek egészségének megóvása érdekében azbesztmentesítsék a Városligetet, és a beruházást végzők tartsák be a hatályos magyar jogszabályokat! 

Az azbeszt mikroszkopikus méretű szálai belélegezve mélyre jutnak a tüdőbe, ahol nem tudnak lebomlani, betokosodnak és súlyos légzőszervi megbetegedéseket, kötőhártya-túlburjánzást, tüdőszöveti hegesedést, mellhártyadaganatot és tüdőrákot okozhatnak.

Ezzel a jelenséggel szembesülhetünk most a Városliget korábbi épületeinek bontása kapcsán is, például a Petőfi Csarnoknál, amit minden valószínűség szerint szakszerűtlenül bontottak el. A független szakértők által elvégzett vizsgálatok szerint kijelenthető, hogy az azbeszthulladékok ártalmatlanítása nem volt maradéktalan: a területen lévő építési-bontási hulladékok között az azbesztcement bontási törmelék darabok maradtak.

Mivel az építési területen a felszín és a mélyebb rétegek is szennyezettek lehetnek azbeszttel, haladéktalan intézkedésekre van szükség. A felszíni azbesztmentesítés elvégzése után, a kiválogatott azbeszttartalmú veszélyes hulladék a hatályos jogszabályok, vonatkozó rendeletek alapján történő kezelését, végleges lerakóhelyre történő elszállítását követeljük.

Amennyiben a területen mélyépítés vagy egyéb más, a talaj rétegrendjét megbontó munkálat végzése történik, a munkálatok elvégzését akkreditált helyszínre telepített vizsgálólaboratórium irányítása mellett, szakcég bevonásával a hazai, hatályos 12/2006. (III. 23.) EüM rendelet szerint kell elvégezni.